Monday, 16 February 2015

C.U.R.A.N.G

Peringatan awal;

Kisah di bawah ni hasil copy dari seseorang yang mugkin boleh djadikan teladan dan mgkin ada betulnya jugak apa yg ingin dsampaikan,, selamat membaca :)


Assalamualaikum wbt, hari yang ckup mendung dan hujan2 sekarang ni mcam paham2 je diri ini tgh kesedihan.. hmmm.. sedih kan bila orang yg kita sayang curang depan mata kita kan. walaupun benda dah berlalu, susah nak lupakan. kita ni sedaya upaya setia dengan si dia, tp dia pulak sedaya upaya curang dengan kita,, nampak vice versa d situ kan   (sedih sgt bila baca msg lama dia dgn perempuan lain, lepas ni xde bukak fb awk lg)


" Pilihlah si dia yang mencintai dan mengutamakan mu daripada si dia yang engkau cintai tapi menjadikanmu pengemis perhatian "

deep kan ayat tu..

If u succeed in cheating someone, don't think that the person is a fool. realize that the person trusted you much more than u deserved!

bila fikir2, laki ni kan manis mulut nya.. berjanji bagai, kalau berjanji tu.. perrgghh.. memang cair woo.. but at last xmenepati janji.. di tanya sebab apa?? jawabnya sebab nafsu? hmmm, maaf la saya xdapat menjadikan lelaki sebegitu untuk jd calon suami. oh my,, except kalau dia betul2 berubah..setakat berjanji setia tu belum cukup untuk kita kaum perempuan ni percaya.  but u must remember this guys, Once i trust u, if u broke my trust, no more chance for u! haha.. kejam kan saya ni,,

 
dan satu jugak, perempuan ni susah nak melupakan kisah silam yang menyakitkan hati dengan org yg dia pernah sayang (No! jgn pernah srh perempuan tu lupakan kisah silam except kalau kau sendiri tu yg betulkan kesilapan dan buat dia bahagia kembali, dengan cara tu je si perempuan dpt lupakn kisah silam tu dgn spontan)

yeah! that true.. now i realised that betul la kata org.. mencintai x bermaksud memiliki.. from now on, I dont need the man that i love but i need the man who loves me & never cheat on men & never treat me like a toy , used only                                                                                          when necessary, such a foolish guy! 

Org pernah ckp that, nanti, kalau nak kahwin, kahwin la dengan lelaki yg ko cintai, yg ko sayangi..sweet & bahagia rumah tangga tu nanti.  but  suddenly I think hey! , why should we married someone that we love sedangkan dia tu xda pa2 perasaan pun dgn u . kesian kan.mcm menagih simpati la pulak. dan potensi untuk suami u kahwin satu lagi atau curang adalah besar kalau situasi macam tu . such a pity,, saya cakap yg sya tak perlukan laki yg saya d cintai dan saya perlukan lelaki yang mencintai sya kerana perempuan ni mudah untuk mencintai , tetapi laki ni, dia kalau dah sygkan perempuan tu susah dia nak melupakn nya( except laki yg sweet talker, yg ckp je syg, tp dlm hati da perempuan lain). fikir la beb, kalau dah berkali2 curang, ada ke masa dia nak setia? fikirkanlah..

kalaulah awk yg lelaki tu berada di tempat perempuan tu.. perempuan curang kat dia, aktif call dan msj l lelaki lai dan lupakn awk dan ajak laki lain tu skandal.. apa perasaan awk? marah x? 
 (saya tak pernah buat mcm tu okay, walaupun ada jugak keinginan nak balas dendam)

pesanan buat kaum adam di luar sana, tak kira la yg dh berkahwin ke, yg dh bertunang ke, yg tgh2 nak usha2 perempuan tu, kalau terfikir nak curang tu, fikir 2-3 kali, letakkan dr anda ke tempat perempuan tu,, fikir apa perasaan perempuan tu, jgn kerana nak keseronokan dr, org lain menjadi mangsa, n yet, u must remember this, eventhough in islam we dont have karma, but in islam we have kaffarah, u surely will get punishment on what u have done, get it?

and one more thing, if u xnak dah kat perempuan tu, breakup cara baik, bagi tau elok2, jgn nak main cheating2 or blah macam tu ajeee. u should remember all the promises that u've made before this. grow up & be matured la beb! cheating is not a thing u should practice in ur life. come on la bro, if u don'e want her anymore, SAY IT, so that she can move on. perempuan tu pun ada maruah jugak. kot2 u tu yg xde maruah kot..mmm



last but not least, I'm  sorry because of my emosional writing, this is because it come from the bottom of my heart. u will never wrote this if u dont have experience bout this. remember this guy, if u loose someone that love u, cares bout u, u r so loser! u will never meet someone like her in future, dont ever regret it

Pesanan saya disini, 

1. tak perlu terlalu sedih jika dicurangi atau putus hubungan, tetapi ucapkanlah Alhamdulillah sebab di jauhkan dari orang yang tidak pandai menghargai 
2. carilah org yg betul2 cintakan kita, org yg betul2 cintakan kita xkan curang walaupun banyak dugaan melanda
3. ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa si dia bukanlah pilihan yg terbaik untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan



Seorang Philosophy  Barat, Hendrick berkata, “mencintai seorang yang tidak mencintai kamu adalah sia-sia, menyia-nyiakan orang yang mencintai adalah berbahaya.”

1 comment: